In het nieuws: Honderd jaar Oranje Comité Rossum

Honderd jaar Oranje Comité Rossum

In 1918 werd in Rossum een burgerwacht opgericht, dit in verband met de onveiligheid direct na de oorlog. Voor deze burgerwacht die ‘s nachts vaak patrouille moest lopen, werd ieder jaar een feestje georganiseerd. De organisatie van dit feest lag in handen van pastoor Dames. Tijdens zo’n jaarlijks feestje werd het idee geboren om een comité op te richten voor school- en volksfeesten. In het bestuur van dit comité zaten toen Frans Horsthuis, hoofd van de school van Lemselo, Gerard Vennegoor, gemeentesecretaris van Weerselo, en de heer J.L. Bosch de voormalig wethouder van de gemeente Weerselo.
 
Zoals de naam al zegt hielden zij zich voornamelijk bezig met de school- en volksfeesten. Deze begonnen toentertijd op zaterdag en wel met een heilige mis en daarna was het feest voor de kinderen. De kinderen konden dan gratis in de draaimolen die nog door een paard in beweging werd gezet. 
 
Toen de oorlog uitbrak werd het comité opgeheven. Na de oorlog in 1945 werd het comité heropgericht en ging het verder onder de naam Oranje Comité. Dit comité ging zich naast de kermis ook bezighouden met de dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Koninginnedag en de intocht van Sinterklaas alsook de huisbezoeken van de Sint en zijn knechten.
 
De organisatie bleef zoeken naar activiteiten die de jeugd interesseert. Zo ontstonden de skelter- en quadrace. Uiteraard bleef het traditionele vogelschieten bestaan. Ondanks dat de vergunningaanvraag meer voeten in aarde heeft dan voorheen, hebben ze dit onderdeel in Rossum nog steeds in stand kunnen houden. Voor deze activiteiten moesten ze steeds uitwijken naar terreinen buiten Rossum. Helaas kon dit niet bij het kermisterrein in Rossum. Ook werd de belangstelling voor de kermis minder, o.a. door de pretparken. Toch wilden zij de kermis behouden en het moest dan ook voor de kermisexploitanten interessant blijven om naar Rossum te komen. Daarom is er gezocht naar een nieuw terrein waar alles bij elkaar is en blijft. Dit heeft het comité gevonden in een locatie aan de Grotestraat, net buiten de bebouwde kom van Rossum. En er kan, nu na vijf jaar, geconcludeerd worden dat dit goed is geweest voor het voortbestaan van de kermis. 
 
Speciale jubileumcommissie
Voor het jubileumjaar is er een speciale jubileumcommissie opgericht, bestaande uit John Postel, Johnny Hesselink, Kim Bode, Anita Stege en Miriam Eidhof. Het hele jaar zijn er vanwege het jubileum extra activiteiten georganiseerd. Met Pasen waren er de volgende activiteiten: Het Gouden Ei, eieren bakken in de tent en eieren gooien en het Paasvuur in samenwerking met de Poaskearls. Op Koningsdag was er een solextocht georganiseerd, er waren spelletjes voor de kinderen en extra prijzen voor de bingo. Op 3 mei jl. heeft Bert Wolbert een lezing gegeven over de neergestorte vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. 
 
Kermix op 5, 6 en 7 juli
Bij de opening van de Kermix op vrijdag 5 juli is er een bellenblaasmachine, en alle kinderen krijgen een wenslint. Tijdens het sinterklaasfeest gaat er één wens in vervulling die door de jubileumcommissie wordt uitgekozen. 
 
’s Middags om 17.00 uur begint het bedrijvenuurtje onder muzikale begeleiding van Heer & Meester. Er komt een loterij met grote prijzen, waaronder een ballonvaart en natuurlijk staat ook het jaarlijkse vogelschieten op het programma. Daarnaast is er straattheater, een ballonnenclown en laserschieten voor de kinderen. Zondag 7 juli is er weer het jaarlijks terugkerende koe-spel genaamd: ‘Woar drit de koo? Schijt je rijk’. De Rooje Cross trekt jaarlijks honderden bezoekers, en staat dit jaar ook weer op het programma. Een traditie die al jaren in ere wordt gehouden.
 
Dorpsquiz
Na de kermis staat op 31 augustus en 1 september de dorpsquiz op het programma. De jubileumcommissie is al maanden bezig met het voorbereiden van de eerste dorpsquiz. Er gaat veel werk en tijd mee gepaard om allerlei vragen en opdrachten te bedenken die de gemoederen goed bezig houden. Deze quiz bestaat uit allerlei kennisvragen en (creatieve) opdrachten. Men mag alle hulplijnen inschakelen. De deelnemers krijgen een map met de meest bizarre vragen en opdrachten die men binnen 24 uur weer moet inleveren. Het is een saamhorigheidsspel waar iedereen in Rossum bij betrokken wordt. Bij iedere opdracht krijgen de deelnemers punten en degene die de meeste punten verzamelt, is de winnaar. 
 
Inschrijven
Per team kan men zich inschrijven van jong tot oud. De teamcaptain moet uit Rossum, Lemselo of Volthe komen, maar ze mogen wel vrienden, familie of collega’s meebrengen die niet uit Rossum komen om mee te spelen. Diegene die mee wil doen met deze dorpsquiz kan zich opgeven tot uiterlijk zaterdag 24 augustus via de website van het Oranje Comité: www.oranjecomiterossum.nl. De deelnamekosten per team bedragen € 25,- en een groep dient uit minimaal vier personen te bestaan. Op zaterdag 31 augustus tussen 18.00 en 20.00 uur kan men de dorpsquizformulieren ophalen bij Partycentrum Hutten waar tevens de aftrap is en op 1 september tussen 18.00 en 20.00 uur kunnen de oplossingen van de dorpsquiz ingeleverd worden bij Hutten. De uitslag en slotronde is op zaterdag 14 september tijdens een feestavond waar nog een laatste opdracht moet worden uitgevoerd. Op 28 september is er een receptie bij de CoCer en aansluitend een feestavond voor leden en oud-leden.
 
Al met al een heel druk programma voor de Stichting Oranje Comité Rossum.
De jubileumcommissie hoopt op een succesvolle jubileumviering en op een grote deelname aan de dorpsquiz.
Ine Flinkers

BRON: DINKELLAND VISIE