In het nieuws: Kermix 2019


Weekend vol festijnen in Noordoost-Twente: een overzicht

OLDENZAAL – Hellehondsdagen in De Lutte, de Rossumse Kermix, het Smokkelfestijn in Overdinkel en het Zomerfestival Denekamp. Dit weekeinde is het raak qua dorpsfeesten. En dan is er nog Fields of Joy, bierfestival in Losser en Schuttersfeesten in Glane. Het is voor de zomerfeesten het meest geschikte moment. Het laatste weekeinde voor het begin van de schoolvakantie, hartje zomer, de meeste mensen met een zonnig humeur. Dan moet je erbij zijn met je feest. Dit weekeinde is er in Noordoost Twente van alles te doen voor de liefhebbers van een feestje.

Concurrentie

Grote vraag is of al die feesten niet met elkaar concurreren. „Ik geloof niet dat wij minder bezoekers krijgen, doordat in andere dorpen ook feesten zijn”, reageert Eric Kleissen namens de Kermix in Rossum. „Wij hebben meer last van de Zwarte Cross en het Dak d’r af-festival in Saasveld. Om die reden zijn wij verschoven naar dit weekeinde.” Volgens Kelly Mombarg van het Zomerfestival Denekamp zijn het niet alleen dorpsbewoners die op het evenement afkomen. „Uiteraard komt het grootste deel van de bezoekers uit Denekamp, maar de feestavonden trekken ook veel mensen van buitenaf.” Omdat de grote tent in voorgaande jaren telkens snel was uitverkocht, heeft de organisatie dit jaar voor een groter exemplaar gezorgd. Bang voor concurrentie van andere feesten zijn ze in Denekamp dus niet.

Sinds jaar en dag

De Hellehondsdagen in De Lutte worden sinds jaar en dag gehouden in het weekend voor de laatste schoolweek voor de vakantie. Daar komt geen verandering in, meldt voorzitter Stephan Bosch. „Er is altijd wel iets anders. Is het de Zwarte Cross niet, dan is het wel een WK voetbal.” Van concurrentie van feesten in omliggende dorpen ligt hij niet wakker. “De Hellehondsdagen zijn voor de Lutter bevolking en omstreken. Er zijn ongetwijfeld ook mensen die dit weekend langs meerdere dorpsfeesten fietsen.”

Geen klanten afsnoepen

Dat verwacht ook René Weggen van Bruisend Overdinkel, die de eerste editie van het Smokkelfestijn in het grensdorp organiseert. Hij is niet bang voor concurrentie. „Ik geloof niet dat bijvoorbeeld de Kermix in Rossum van onze klanten afsnoept. De Lutte is misschien een ander verhaal, Lossernaren zouden ook daarnaartoe kunnen gaan. Maar ik verwacht niet dat wij daardoor minder bezoekers krijgen. Ik denk dat we met ons Smokkelfestijn wel nieuwsgierigheid hebben gewekt. En bovendien is het dorpsfeest vooral voor Overdinkelnaren, die zullen niet wegblijven.” Dat er zoveel keuze is, moet niet worden gezien als een probleem, stelt Weggen. „Nee, het is juist heel mooi. Uiteindelijk versterken we elkaar, want met veel evenementen houd je de regio ook levend en aantrekkelijk voor zowel de inwoners als mensen van buitenaf.”

Bron: Tubantia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *