Op zaterdag 5 april zijn in Rossum en Volthe drie herinneringspanelen onthuld ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding. Op drie historische plekken kwamen jong en oud bijeen om samen stil te staan bij de verhalen van moed, onderduik en hulp in oorlogstijd.
Het Oranje Comité Rossum nam het initiatief voor deze panelen, in samenwerking met Bert Wolbert uit Oldenzaal. Met dit project wil het comité het verleden tastbaar maken en doorgeven aan nieuwe generaties. Elk paneel is voorzien van een QR-code die bezoekers verwijst naar een online pagina met meer foto’s, achtergrondinformatie en persoonlijke verhalen: oranjecomiterossum.nl/wo2.
Muziek en herinnering
De ochtend begon bij paneel 1 op de kruising van de Goorweg en Palthedijk in Volthe. Hier werd het paneel onthuld door Jan en Hans Racer Palthe, nazaten van de familie Palthe van Havezathe Het Everlo. Muziekvereniging St. Henricus zorgde voor een passend en indrukwekkend muzikaal intermezzo.
Vervolgens vertrok de stoet richting de Tiethofweg, waar paneel 2 werd onthuld bij het voormalige onderduikadres van de familie Polak. Namens de familie Polak werd het doek verwijderd, opnieuw onder begeleiding van St. Henricus.
De ochtend werd afgesloten op het Kerkplein in Rossum, waar paneel 3 officieel werd onthuld door John Postel. Edith Nijmeijer en Linda Hampsink verzorgden hier de muzikale omlijsting. Na afloop was er voor iedereen koffie in Kulturhus de CoCeR.
Bij elk paneel gaf Bert Wolbert een korte toelichting op het verhaal erachter. Hij deed dit op persoonlijke en betrokken wijze, waarbij hij zichtbaar indruk maakte op het publiek.
Drie panelen, drie verhalen
De drie panelen markeren plekken waar tijdens de oorlog bijzondere dingen gebeurden:
📍 Paneel 1 – Het Verzet in Rossum-Volthe
Kruising Goorweg-Palthedijk, Volthe
Het verhaal van het lokale verzetsnetwerk en vier ontsnapte Russische krijgsgevangenen die zich bij hen aansloten.
📍 Paneel 2 – Onderduikadres familie Polak
Tiethofweg 10, Rossum
Hier zat de Joodse familie Polak 2 jaar en 7 maanden ondergedoken. Dankzij hulp van dorpsgenoten overleefden zij de oorlog.
📍 Paneel 3 – Hulp aan vluchtelingen door de Parochie Rossum
Kerkplein, Rossum
In de hongerwinter van 1944-1945 ving de parochie Rossum ruim 400 evacués op, voornamelijk kinderen uit het westen van Nederland.
Samen herinneren
Het Oranje Comité Rossum kijkt met trots terug op de onthulling. “Vrijheid lijkt soms vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Deze panelen helpen ons herinneren dat vrijheid offers kent en dat mensen in oorlogstijd elkaar hielpen, soms met gevaar voor eigen leven,” aldus voorzitter Martijn ter Horst van het Oranje Comité Rossum.
Bezoek de panelen op locatie of lees de volledige verhalen online:
👉 oranjecomiterossum.nl/wo2