4 & 5 mei

75 jaar bevrijding en 4 en 5 mei

Op 5 mei herdenken wij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Wij vieren dat we sindsdien weer in vrijheid mogen leven.

Met dodenherdenking op 4 mei herdenken wij, samen met de Scouting van Rossum, iedereen die voor onze vrijheid is gedood (of gesneuveld).

De dodenherdenking zal op 4 mei vanaf 19.00 uur te zien zijn op www.geloofsgemeenschap-rossum.nl

Op 5 mei luiden wij de klokken en wordt de vlag gehesen.

 

Dit jaar, 2020, is het 75 jaar geleden. Ter ere van deze vrijheid organiseren wij een aantal extra activiteiten:

  • Bert Wolbert zal een lezing houden op de dag voordat Rossum is bevrijdt. Ook is er een expositie over de Tweede Wereldoorlog. Op de dag dat Rossum is bevrijdt (3 april) is er een fietstocht langs de oorlogsmonumenten in Rossum.
  • Het Oranje Comité ondersteunt de Henricus Fanfare met het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht is een van de 3 militaire harmonieorkesten van de Nederlandse De musici verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden (https://www.youtube.com/watch?v=iUaWzBBj-yk).
  • Samen met de Zonnebloem organiseren wij een vrijheidsmaaltijd in de vorm van een lunch voor jong en oud. Hieraan zijn geen kosten verbonden, wel staat er een bus voor een vrijwillige bijdrage.
    Om een beeld te krijgen hoeveel mensen er komen, vragen wij jullie om je op te geven vóór 14 april 2020 bij Esther Kamphuis: 06-232114525 (Zonnebloem Rossum) of bij Bo Meenhuis: 06-11349577 (Stichting Oranje Comité Rossum).
    Na de lunch wordt het bevrijdingsvuur binnengehaald. Een groep lopers gaat vanuit Rossum naar Wageningen om het vuur op te halen. Verwachting is dat de lopers tegen 14.00 uur weer terug zijn in Rossum.

 

Programma:

Activiteit Datum Tijd Locatie
Lezing door Bert Wolbert i.v.m. Corona virus uitgesteld   Kulturhus de CoCeR
Expositie over de Tweede Wereldoorlog i.v.m. Corona virus uitgesteld   Kulturhus de CoCeR
 
Fietstocht langs oorlogsmonumenten i.v.m. Corona virus uitgesteld   Kulturhus de CoCeR
Expositie over de Tweede Wereldoorlog i.v.m. Corona virus uitgesteld   Kulturhus de CoCeR
 
Orkest Koninklijke Luchtmacht in samenwerking met Henricus Fanfare i.v.m. Corona virus uitgesteld   Sportzaal De Rossweide
 
Dodenherdenking 4 mei 2020 19.00 uur Kulturhus de CoCeR
 
Klokken luiden 5 mei 2020 8.00 uur Kerk Rossum
 
Vrijheidsmaaltijd in samenwerking met de Zonnebloem 5 mei 2020 12.00 uur n.t.b.
Binnenhalen van bevrijdingsvuur 5 mei 2020 14.00 uur n.t.b.

 

 Kijk  hier voor de foto’s van vorig jaar.